Editörden

Editörden

  • Murat AKSU

J Turk Sleep Med 2020;7(1):0-0

Sevgili Okurlar;

Türk Uyku Tıbbı’nın en büyük bilimsel yayın platformu olan JTSM’nin bir cildini daha bu sayı ile tamamlamış oluyoruz. Dergimizin her cildinin son zayısını kongre bildirilerine ayırdığımızı ve ‘‘özel sayı’’ olarak yayımladığımızı anımsayacaksınız. Ancak içinde bulunduğumuz pandemi ortamında bu yıl Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi ne yazık ki gerçekleştirilemedi. Bu durumda bu yıl, son sayıyı da özgün bilimsel makalelere ayrılmış bir sayı olarak yayımlamayı uygun gördük.

Bu sayı ile birlikte ‘‘Editörler Kurulu’’ olarak sizlere de veda etme zamanı geldi. Derginin kuruluşuna ön ayak olan Türk Uyku Tıbbı Derneği’nin, derginin yayın hayatına başlaması sırasındaki yönetim kurulu başkanı olmamdan dolayı, kişisel olarak derginin yaşadığı tüm evreleri izleme fırsatım oldu. Derginin 7 yılda geldiği nokta gerçekten ülkemizde uyku tıbbının geldiği noktayı yansıtması açısından çok sevindirici. JTSM şimdi 22 ayrı platformda indekslenmekte, değerlendirilen yazı sayısı ve çeşitliliği olarak da en önemli uyku tıbbı dergileri içerisinde yer almaktadır. Ayrıca dergimiz, Avrupa’daki ulusal uyku tıbbı dernekleri arasında resmi yayın organı olan tek dernek olan Türk Uyku Tıbbı Derneği’nin resmi yayın organıdır.

Editörler Kurulu olarak gelecek sayıdan itibaren bayrağı yeni editörlerimize devredeceğiz.Yeni editörlerimizin de dergiyi daha ileri seviyelere taşıyacağına inancımız tam.

Sevgili okurlar; bu sayıda birbirinden değerli 9 özgün makaleyi ve 3 derlemeyi sizlerle buluşturmayı amaçladık. Bu makaleler içerisinde ilki Obstrüktif Uyku Apne sendromunun şiddeti ile hematoloji ve biyokimyasal belirteçler arasındaki ilişkiyi irdelemektedir. Obstrüktif Uyku Apne sendromu ile ilgili diğer bir özgün makale ise sendrom ile diyabet ilişkisini antropometrik ölçümlere göre inceleyen çalışmadır. Bu sayıda ayrıca nokturnal epilepsi ile

Obstrüktif Uyku Apne sendromu olan hastalarda etkili PAP tedavisinin epilepsi üzerine kontrolünü vurgulayan bir çalışma yayınlanmıştır.

Bu çalışmaların dışında yine ilginizi çekeceğinden emin olduğumuz 6 adet daha özgün makaleyi sayfalarımızda bulacaksınız.

Ayrıca bu sayımızda 3 adet de derlemeyi yayınlamaktayız.

Dergimizin bu 7. cildinin 4. sayısının uyku tıbbı camiasına faydalı olması dileğiyle.

Prof. Murat AKSU
Editör