Özgün Makale

Uykuyla İlişkili Solunum Bozukluklarında Nokturnal Hipertansiyon Belirteçleri: Uyku Esnasında Okült Hipertansiyonu olan Hastaların Farkında Mıyız?

10.4274/jtsm.galenos.2020.47550

  • Çiğdem Özdilekcan
  • Tarkan Özdemir

Gönderim Tarihi: 06.10.2020 Kabul Tarihi: 18.11.2020 J Turk Sleep Med 2020;7(1):63-69

Amaç:

Artmış hipertansiyon ve vasküler hastalık riski Obstrüktif Uyku Apne sendromunun (OUAS) başlıca sonuçlarıdır. Bu çalışmada OUAS’li hastalarda noktürnal kan basıncı (KB) seviyelerinin etkileyen risk faktörlerini araştırmayı amaçladık.

Gereç ve Yöntem:

Bu çalışma kesitsel bir araştırma olarak planlandı. Polisomnografik değerlendirme sonuçları ve ambulatuvar kan basıncı ölçümleri kaydedildi. Arteriyel hipertansiyon öyküsü olmayan ve antihipertansif ilaç tedavisi almayan hastalar dahil edildi.

Bulgular:

Çalışma, %62,9’u OUAS tanılı ve %37,1’i OUAS tanısı almayan (non-OUAS) toplam 294 katılımcıyı içermekteydi. OUAS ağırlık derecesi ile nokturnal hipertansiyon ve sabah izole diastolik hipertansiyon arasında non-OUAS grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptandı. Tekli değişken analiz sonuçlarına göre Vücut Kitle indeksi (VKİ), boyun çevresi, Oksijen Desatürasyon indeksi (ODİ) ve Apne-hipopne indeksi (AHİ) parametreleri nokturnal hipertansiyonu öngörmede dört temel bağımsız faktör olarak bulundu. Çoklu değişken analizlerinde ise VKİ ve ODİ hipertansif bireyleri normotansif olanlardan ayıran birer bağımsız değişken olarak saptandı. Yaş, arousal indeks değerleri, cinsiyet ve sigara içme durumları ile noktürnal hipertansiyon arasında belirgin bir korelasyon saptanmadı (r>0,05). Nokturnal hipertansiyonu öngörmede ODİ eşik değeri 34,45 olarak bulundu.

Sonuç:

Hem VKİ hem de ODİ parametreleri hipertansif bireyleri normotansif olanlardan ayıran birer bağımsız değişken olarak saptandı. Her ne kadar polisomnografi sırasında KB ölçümü rutin bir uygulama değilse de, okült hipertansiyon şüphesi varlığında ve özellikle bağımsız risk faktörleri olan yüksek risk grubu olan hastalarda nokturnal KB monitörizasyonu ileri tetkik olarak yapılabilir.

Anahtar Kelimeler: Uyku apnesi, kan basıncı, okült hipertansiyon, polisomnografi

Tam Metin (İngilizce)